Hackathon (Code: Parasal Konular) – Bizim Fikrimiz (Yakın Fırsat)

Projemizin adı YakınFırsat; Projenin kapsamına geçmeden önce internet alışverişlerinde karşılaştığımız bazı problemlerden bahsetmek istiyorum. Aslında bu problemler uluslararası Pazar araştırma şirketi Ipsos’un Türkiye’de gerçekleştirdiği bir araştırma sonucunda ortaya çıkmış bir rapordan alıntılanmıştır. 

                Bu rapora göre internet alışverişinde bulunan insanların yaşadığı bazı problemler istatiksel olarak ifade edilmiştir.

%39’u ürünün geç gelmesinden, %28’i, belirsizlik nedeniyle evde beklemekten, %27’si “Biz geldik, siz evde yoktunuz” gibi bahanelerden şikayetçi. Ürünü deneyimleyememek, kargo şirketinin paketi açmaya izin vermemesi gibi çeşitli şikayetler de mevcut.

                Peki bu tür problemlere çözüm ararken ortaya çıkan çözüm önerimiz nedir? Bu aşamada biz Heckathon’un temasını oluşturan birey-banka ilişkisi dışında, üye işyerlerini de projemize dahil ettik.


                Bu sisteme göre, üye işyeri, bizim belirlediğimiz sayıdaki ürünlerini uygulamamıza yükler. Ürünlerin kısıtlı sayıda olması indirimli, promosyonlu ya da farklı ürünlerin eklenmesi için bir önlemdir. Çevrede bulunan insanlar uygulamadan bu ürünü görüntüleyebilir. Hatta belirli bir süre rezerve edebilir. Bu sırada müşteriden para çekilir ve alışveriş tamamlanana kadar saklanır. Müşteri ve üye işyerinin karşılıklı onayıyla alışveriş tamamlanır ve para üye işyerinin hesabına aktarılır.

                Bu şekilde üç koldan oluşan bu yapıda, herkesin mutlu olmasını amaçlayan bir sistem oluşturduk.

                Kötü amaçlı kullanımları önlemek amacıyla çeşitli aşamalar ve görevler tanımladık. Ve bir tür ödül-ceza sistemi gerçekleştirdik.

                Örneğin bir müşteri rezerve ettiği ürünü, tanımlanan sürede almaya gitmediyse, ürün satılabilir pozisyonuna geçer, müşteri puan kaybeder ve bir sonraki alışverişinde ürünü rezerve edebileceği süre azaltılır. Ürünü istenilen sürede alması durumunda ise puan, ve ekstra süre kazanarak güvenilir müşteri unvanına sahip olacaktır.

                Aynı şekilde müşteriler tarafından puanlanan satıcılar da; puanlarında artış yada azalış buna bağlı olarak satışa sunacağı ürün sayısında artış ya da azalış yaşayabilirler. En önemlisi güvenilirliği sınanacaktır.

                Tüm bu anlatımlardan anlaşılacağı gibi proje internet alışverişini ve fiziksel alışverişi bir araya getiren bir uygulamada odaklanmaktadır. Bu uygulamanın tanıyacağı fırsat ise zaman kazanmaktır.   İnternet alışverişlerinde kargo bekleme zamanı ve belirsizlikten kaynaklanan evde bekleme süresi ortadan kalkmış olur. Öbür taraftan mağazada yaşanacak ödeme kuyruğundan hatta sen gidene kadar hazırlanacak olan ürünü hemen görüp deneyimlemek açısından mağaza tarafında da zaman kazanmak mümkündür.

          
Bu uygulamanın iki tür hedef kitlesi vardır.

           Müşteriler :
1.       Ürünün deneyimleyerek satın almak isteyen
2.       Alışveriş yaparken,  zaman kaybı yaşamak istemeyen müşteriler.
Üye işyerleri :
1.       Ürününü paylaşma imkanı bulamayan
2.       Şube bazında paylaşım yapmak isteyen işyerleri.


Yakın Fırsat

Ekip Arkadaşlarım; Mustafa Akıllı'ya, Murat Aktaş'a ve Burak Kağan Korkmaz'a emeklerinden dolayı teşekkürler.  

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İşletim Sistemleri Günlüğüm-2 : PROCESS DURUMLARI (PROCESS STATES)

Bilgem Çakır ile Röportaj (Deneyim Mühim…)

Bitirme Projesi 6 - Rapor - İkili Sınıflandırma (Binary Classification)